Stiftung Tierärztliche Hochschule Hannover (TiHo)

Effects of vernal ration and environment change from a total mixed ration to a rotational grazing system with moderate concentrate feed supply on performance, energy metabolism, rumen physiology and immune system of dairy cows in the midlactation

Hartwiger, Julia

Worldwide, grazing of dairy cows has declined sharply. Breeding measures towards high-performance animals require feeding that is appropriate for ruminants and adapted to needs for economically efficient milk production. For this purpose, a mixed ration of grass and maize silage as well as concentrate feed (total mixed ration) is often presented to the animals in the barn, whose nutrient concentrations of the individual components can be adapted for the herd performance. The aim of this study was to investigate the effectiveness of a moderate concentrate supplementation during all-day grazing in order to facilitate the adaptation process for the animals and to reduce an energy shortage, considering the health of the rumen. The focus was on the parameters behavioural changes, energy metabolism and rumen fermentation. The presence of an energy deficit can lead to compromised immunological reactivity. For this reason, additional immunological effects have been documented. Over a 12-week trial period dairy cows were observed during transition from confinement to pasture and compared to cows fed a total mixed ration indoors. On average, the pasture group consumed less feed and energy than the control group indoors and mobilized body reserves, which was mirrored in a decrease of body condition and various fat depots. These effects were paralleled by elevated serum concentrations of non-esterified acids and ketone bodies as well as an increase in liver fat content. The physical activity of the pasture group was higher and intensified the energy deficiency. Grazing increased time for eating and walking, resulting in less time for ruminating without an increased acidosis risk of the rumen. Changes on rumen fermentation pattern were documented as well as papillae surface area. Effects on immunological cell and blood parameters were documented as well. In conclusion transition to pasture is a complex situation for high yielding dairy cows.

Weltweit nimmt die Weidehaltung von Milchkühen stark ab. Züchterische Maßnahmen hin zu Hochleistungstieren erfordern für eine wirtschaftlich effiziente Milchproduktion eine wiederkäuergemäße und bedarfsangepasste Fütterung. Im Stall wird den Tieren deshalb häufig eine Mischration aus Gras- und Maissilage sowie Kraftfutter (Totale Mischration) vorgelegt, in denen die Nährstoffkonzentrationen in den einzelnen Komponenten an die Herdenleistung angepasst werden können. Ziel dieser Studie war es, die Wirksamkeit einer moderaten Kraftfuttersupplementierung während der ganztägigen Beweidung zu untersuchen, um den Anpassungsprozess zu erleichtern und einen Energiemangel, unter Berücksichtigung der Pansengesundheit zu reduzieren. Im Fokus standen die Parameter Verhaltensänderungen, Energiestoffwechsel und Pansenfermentation. Das Vorhandensein eines Energiedefizits kann zu einer Beeinträchtigung der immunologischen Reaktivität führen. Über einen Zeitraum von 12 Wochen wurden Milchkühe beim Übergang vom Stall zur Weide beobachtet und mit einer im Stall gehaltenen Kontrollgruppe verglichen. Im Durchschnitt nahm die Weidegruppe weniger Futter und Energie als die Kontrollgruppe auf. Dies spiegelte sich in einer Abnahme der Körperkondition und Mobilisierung verschiedener Fettdepots wider, begleitet durch eine erhöhte Serumkonzentrationen von nicht veresterten Fettsäuren und Ketonkörpern sowie einen Anstieg des Leberfettgehalts. Die körperliche Aktivität der Weidegruppe und der Zeitaufwand für Fressen waren höher und intensivierten den Energiemangel. Die führte zu einer Abnahme der Wiederkauzeit, ohne ein erhöhtes Azidose-Risiko für den Pansen. Änderungen des Fettsäure-Fermentationsmusters im Pansen sowie eine Oberflächengrößenveränderung der Pansenzotten wurde dokumentiert. Effekte auf die immunologischen Zell- und Blutparameter wurden erfasst. Zusammenfassend lässt sich sagen, dass der Übergang zur Weide eine komplexe Situation für hochleistende Milchkühe ist.

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Hartwiger, Julia: Effects of vernal ration and environment change from a total mixed ration to a rotational grazing system with moderate concentrate feed supply on performance, energy metabolism, rumen physiology and immune system of dairy cows in the midlactation. Hannover 2019. Tierärztliche Hochschule Hannover.

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